A-
A
A+
facebook
instagram
youtube
linkedin

Dietetyka spersonalizowana z elementami nutrigenomiki – aspekt praktyczny

Informacje ogólne:

Celem studiów „Dietetyka spersonalizowana z elementami nutrigenomiki – aspekt praktyczny" jest przekazanie i poszerzenie najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki.

Dodatkowo:

  • przygotowanie absolwentów do pracy na stanowisku dietetyka,
  • zdobycie niezbędnej wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczącej występowania polimorfizmów genetycznych oraz możliwych interakcji genotyp-dieta i ich roli w procesach fizjologicznych u osób zdrowych i chorych,
  • poznanie potencjalnego wpływu bioaktywnych składników żywności na genom,
  • nabycie umiejętności indywidulanego podejścia do pacjenta i rozwiązywania problemów związanych z jego stanem zdrowia ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietetycznego oraz najnowszych doniesień z zakresu nutriepigenomiki,
  • zapoznanie z praktycznym zastosowaniem narzędzi nutrigenomicznych w kontekście żywieniowym (umiejętność planowania badania oraz analizy i interpretacji uzyskanych wyników).
Adresaci studiów:

Osoby zainteresowane dietetyką, w szczególności absolwenci studiów kierunku: dietetyka, technologia żywności, zdrowie publiczne, farmacja, studiów wychowania fizycznego, lekarze, edukatorzy i promotorzy zdrowia. Minimalne wykształcenie: licencjat. 

Kierownik studiów:

dr hab. n. med. prof. uczelni Ewelina Gaszyńska 

Organizacja zajęć:

Studia trwają 2 semestry. Zjazdy odbywają się co najmniej raz w miesiącu − od sobota do niedzieli, zgodnie z harmonogramem poniżej:

Łączna liczba godzin zajęć:

220 godzin

Forma zajęć:

wykłady, seminaria, ćwiczenia oraz praca własna

Liczba miejsc:

Minimalna liczba kandydatów wymagana do uruchomienia kierunku – 20

Warunki przyjęcia na studia:

O przyjęcie na studia podyplomowe może ubiegać się osoba, która:

1) ukończyła co najmniej studia pierwszego stopnia na jednym z kierunków wskazanych powyżej (rubryka: Adresaci studiów);
2) złożyła następujące dokumenty:

  • podpisane podanie o przyjęcie na studia podyplomowe, wygenerowane z systemu rekrutacji elektronicznej, zawierające dane osobowe kandydata,
  • dyplom ukończenia studiów lub jego odpis,
  • życiorys zawierający następujące informacje: przebieg kariery zawodowej, znajomość języków obcych, wykaz ewentualnych publikacji, wystąpień konferencyjnych, odbytych szkoleń i kursów związanych z tematyką studiów podyplomowych,

3) spełniła warunki rekrutacji określone w Regulaminie kształcenia podyplomowego w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.

Kryteria przyznawania punktów w postępowaniu rekrutacyjnym:

Kandydat ubiegający się o przyjęcie na studia oceniany jest wg. wiedzy zawodowej i udokumentowanych osiągnięć:

  1. ocena na dyplomie magisterskim (do max 5 pkt), ocena na dyplomie licencjackim (do max 3 pkt);
  2. udokumentowane doświadczenie w branży dietetycznej (max 1 pkt);
  3. udokumentowane szkolenia w obszarze: dietetyki, promocji zdrowia, zdrowia publicznego (do max 3 pkt).

Punkty nadawane będą na podstawie załączonych w terminie dokumentów na platformie: studiapodyplomowe.umed.pl

*CKP zastrzega, że kryteria przyznawania punktów mogą ulec zmianie – prosimy o monitorowanie strony
Warunki ukończenia studiów, w tym liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów:

Zaliczenie wszystkich zajęć przewidzianych w programie studiów i uzyskanie 30 punktów ECTS.

Zaliczenie przedmiotów odbywa się w ramach zajęć.

Koszt studiów:

4 250,00 zł/semestr

Planowany termin uruchomienia studiów:

październik 2025 r.

Rekrutacja:

15 maja – 15 sierpnia 2025 r.

Podziel się

Nasi Partnerzy