Informacje ogólne:
Celem studiów „Dietetyka spersonalizowana z elementami nutrigenomiki – aspekt praktyczny" jest przekazanie i poszerzenie najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki.
Dodatkowo:
- przygotowanie absolwentów do pracy na stanowisku dietetyka,
- zdobycie niezbędnej wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczącej występowania polimorfizmów genetycznych oraz możliwych interakcji genotyp-dieta i ich roli w procesach fizjologicznych u osób zdrowych i chorych,
- poznanie potencjalnego wpływu bioaktywnych składników żywności na genom,
- nabycie umiejętności indywidulanego podejścia do pacjenta i rozwiązywania problemów związanych z jego stanem zdrowia ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietetycznego oraz najnowszych doniesień z zakresu nutriepigenomiki,
- zapoznanie z praktycznym zastosowaniem narzędzi nutrigenomicznych w kontekście żywieniowym (umiejętność planowania badania oraz analizy i interpretacji uzyskanych wyników).
Adresaci studiów:
Osoby zainteresowane dietetyką, w szczególności absolwenci studiów kierunku: dietetyka, technologia żywności, zdrowie publiczne, farmacja, studiów wychowania fizycznego, lekarze, edukatorzy i promotorzy zdrowia. Minimalne wykształcenie: licencjat.
Kierownik studiów:
dr hab. n. med. prof. uczelni Ewelina Gaszyńska
Organizacja zajęć:
Studia trwają 2 semestry. Zjazdy odbywają się co najmniej raz w miesiącu − od sobota do niedzieli, zgodnie z harmonogramem poniżej:
Forma zajęć:
wykłady, seminaria, ćwiczenia oraz praca własna
Liczba miejsc:
Minimalna liczba kandydatów wymagana do uruchomienia kierunku – 20
Warunki przyjęcia na studia:
O przyjęcie na studia podyplomowe może ubiegać się osoba, która:
1) ukończyła co najmniej studia pierwszego stopnia na jednym z kierunków wskazanych powyżej (rubryka: Adresaci studiów);
2) złożyła następujące dokumenty:
- podpisane podanie o przyjęcie na studia podyplomowe, wygenerowane z systemu rekrutacji elektronicznej, zawierające dane osobowe kandydata,
- dyplom ukończenia studiów lub jego odpis,
- życiorys zawierający następujące informacje: przebieg kariery zawodowej, znajomość języków obcych, wykaz ewentualnych publikacji, wystąpień konferencyjnych, odbytych szkoleń i kursów związanych z tematyką studiów podyplomowych,
3) spełniła warunki rekrutacji określone w Regulaminie kształcenia podyplomowego w Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.
Kryteria przyznawania punktów w postępowaniu rekrutacyjnym:
Kandydat ubiegający się o przyjęcie na studia oceniany jest wg. wiedzy zawodowej i udokumentowanych osiągnięć:
- ocena na dyplomie magisterskim (do max 5 pkt), ocena na dyplomie licencjackim (do max 3 pkt);
- udokumentowane doświadczenie w branży dietetycznej (max 1 pkt);
- udokumentowane szkolenia w obszarze: dietetyki, promocji zdrowia, zdrowia publicznego (do max 3 pkt).
Punkty nadawane będą na podstawie załączonych w terminie dokumentów na platformie: studiapodyplomowe.umed.pl
*CKP zastrzega, że kryteria przyznawania punktów mogą ulec zmianie – prosimy o monitorowanie strony
Warunki ukończenia studiów, w tym liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów:
Zaliczenie wszystkich zajęć przewidzianych w programie studiów i uzyskanie 30 punktów ECTS.
Zaliczenie przedmiotów odbywa się w ramach zajęć.
Rekrutacja:
15 maja – 15 sierpnia 2025 r.